onsdag 1 juli 2009

Marknad och Musse Pigg Cup


Förra veckan var det marknad här i Hovmantorp, och även Musse Pigg Cup - tennis. För mer information och bilder från båda tillfällena, besök bloggen Tennisskolan genom att klicka här!

tisdag 30 juni 2009

Gymmet i Allhallen

Allhallens gym erbjuder ett välutrustat gym med ett stort utbud av styrkemaskiner från världens ledande tillverkare PRECOR. För att göra det lätt för dig att komma igång finns det duktiga instruktörer på plats varje måndag mellan kl 18-20. De hjälper till med råd och tips för att hitta en träningsform och ett träningsprogram som passar just dig.

Som medlem har du tillgång till träningslokalen dygnet runt alla dagar i veckan! Träna när du har tid och lust! Kostnad från 150 kr/mån. Personligt träningsprogram ingår i ditt medlemskap.

Kontakta Allhallens reception för att bli medlem. Där kan du lösa medlemskap och kvittera ut din egna ”tagg” som ger dig tillträde till anläggningen. Receptionen är bemannad helgfria dagar, måndag-torsdag mellan klockan 17-20.

Bild & info: Allhallihovet.se

Alla länkar på ett och samma ställe


Nu har vi även en website, Hovet09, som har samlat ihop de flesta användbara länkarna, nyheterna och bloggarna på ett och samma ställe så att du lättare ska kunna hitta bra sidor med intressant innehåll av hög kvalitet. Besök oss på www.hovet09.hovmantorp.nu!

söndag 28 juni 2009

Projektet "Hopp i Hovet"



Hopp i Hovet är ett projekt som startades i mars år 2006 på initiativ av Mia Örnberg och Jessica Hansen. De ville göra Hovmantorp till ett trevligare ställe både för de som bor här och de som åker hit på besök. Över 70 personer kom på ett informations- och idémöte på Sandviks glasbruk och många ville delta i arbetsgrupper.

När Lessebo Kommun fick höra om denna idé gillade de skarpt detta initiativ och gav projektet bidrag på 100 000 kr. Eftersom kommunen gav sitt stöd kunde Hopp i Hovet söka EU-bidrag och fick ihop 500 000 kronor.

Projektets ca 20 involverade har under kort tid gjort många förändringar i Hovmantorp. De har byggt blomlådor och satt ut i samhället och planterat blommor i hembygdsparken. De har också ordnat så att strandpromenaden mellan Gökaskratts Camping och gångtunneln under järnvägen har blivit en riktig, bred gång- och cykelväg. Kommunen hjälpte då till genom att sätta upp belysning längs hela den nya biten av strandpromenaden och sköta snöskottningen under vintern.

Eftersom Hopp i Hovet var till för att även besökare skulle trivas har det ordnats med turistinformation vid det gamla glasbruket, så nu kan de lättare ta sig runt här.

Vackra skyltar, målade av en konstnär, har hängts upp vid gammaldags portaler och hembygdsparken har fått en skylt som välkomnar alla dit.

Två andra saker som Hopp i Hovet har åstadkommit är att bygga ett uterum på Kvarndammskolan för elevernas trivsel och även att få upp Ian Newberys monument vid strandpromenaden. Monumentet köptes visserligen av Lessebo Kommun för 250 000 kr, men de valde att skänka skulpturen som ännu ett bidrag till Hopp i Hovet.

Sedan projektet startade ökade det i värde med 170 000 kr tack vare kommunens köp av monumentet och alla pengar gick åt material och tjänster. Utan alla bidrag hade detta projekt, som avslutades i september år 2007, tagit betydligt längre tid.

Text: Olivia Örnhem
Bild: Anders Karlsson

Hovmantorps fontän

Det började med att projektledaren för Hopp i Hovet, Örjan Davoust, tyckte att det saknades en fontän i Kvarndammen. Men eftersom att det inte kunde genomföras med hjälp av Hopp i Hovet så startade Agneta Örnberg ett nytt utvecklingsprojekt, som döptes till Ljus i Hovmantorp. Man fullföljde gamla idéer som då inte gick att genomföra av Hopp i Hovet. Syftet med ljusprojektet är att lyfta fram samhällets blickpunkter och ljussätta dem.

Man började montera fontänen i Kvarndammen, måndagen den 11 augusti 2008. Och på tisdagen grävde man ett dike för att dra fram el till fontänen, och detta gjorde man genom hembygdsparken.
Efter lunch hade man lyckats få igång fontänen och för första gången sprutade det vatten 15 meter upp i luften.
Redan några timmar senare var fontänen belyst och kunde då ses från 25:an.

Senare var man tyvärr tvungen att flytta fontänen till Hovmantorps sjö, Rottnen, och istället sätta dit en mindre fontän i Kvarndammen, eftersom när det blåste kom det vatten på människorna som bor i husen runt dammen.

Text & Bild: Emilia Liljedahl Walther

Monumentet vid strandpromenaden av Ian Newbery

Vid strandpromenaden längs Rottnen står den sex meter höga stenskulpturen som fått namnet ”Ackumulerad Tid”. Dess skapare Ian Newbery, som bott i Hovmantorp i flera år, är en konstnär som är känd världen över. Även om skulpturen från början var placerad någon annan stans innan är det väldigt fyndigt att dess topp bildar ett H som i Hovmantorp.

Något som är speciellt med denna skulptur är att många har trott att den har gått sönder, att den översta delen har trillat ner, men konstverket ska se ut så.

När han skulle flytta på grund av att tio nya villor skulle byggas och Lessebo Kommun fick reda på att hans konst var omtyckt världen över köpte de då en av hans stenskulpturer för 250 000 kr och placerade den vid strandpromenaden.

Denna skulptur kom sedan att bli en bra investering i Hovmantorps nya projekt
”Hopp i Hovet”.

Text & Bild: Olivia Örnhem