onsdag 8 juli 2009

Hembygdsparken





Hembygdsparken är namnet på vår mysiga lilla park. Dit kan du gå ifall du vill ta en lugn promenad och se våra historiska små stugor som är väl bevarade. Den första stugan kom dit år 1914 och de andra stugorna kom dit på 1950- och 1960-talet. Hembygdsparken har även en damm, Kvarndammen, som fått sitt namn efter att den förr användes som kvarndamm.

Här i parken hålls ibland visningar av stugorna så att man kan få stiga in och kolla hur de ser ut inne och hur man levde förr. I parken hålls även midsommarfirande för de som är intresserade av att fira sommaren i denna mysiga miljö.

Hembygdsrörelsen, som bildades för att bevara dessa gammaldags stugor och ta hand om i princip allt de har kunnat bevara inom den gamla kulturen, blev till år 1916. Rörelsen skapades på grund av att en del var oroliga att den gamla kulturen skulle försvinna i och med att folk började flytta in till städerna och samhället blev mer moderniserat. Den lokala hembygdsföreningen startades år 1931.

Eftersom huvuduppgifterna i denna hembygdsförening är att sköta om hembygdsparken och gamla kulturarv är det inget som många ungdomar lockas av, men föreningen hoppas ändå på att finna någon ung som kan tänka sig att intressera sig av denna förening.

En hembygdsförening behöver inte bara vara en sådan förening som vill bevara den gamla kulturen, föreningen kan också vara intresserade av att vårda nuet och framtiden. Man kan säga att ”Hopp i Hovet” är en hembygdsrörelse av något slag eftersom de arbetar med att vår hembygd Hovmantorp ska vara trivsam att vistas i.



Text & Bild: Olivia Örnhem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar